Gå til hoved indhold

Slægtsforskning

Er du interesseret i Slægtsforskning? Her får du en guide til, hvordan du kan komme i gang. Vi har samlet links, som kan hjælpe dig godt på vej.

Dette skal du vide før du begynder

Før du begynder at lede efter oplysninger på slægtninge, skal du kende navnet på den, du søger efter. Vær opmærksom på, om personen har skiftet navn på et tidspunkt (hvis de f.eks. er blevet gift). Derudover hjælper det at vide, hvornår og i hvilket sogn personen er født, konfirmeret, gift eller begravet, samt hvor og hvornår personen har boet på forskellige adresser.
En del af disse oplysninger kan du også finde via links herunder.

Søgbare databaser

Med overstående oplysninger kan du som det første søge på en af de søgbare kilde-databaser. Det er en nem og hurtig måde at finde kilder om en persons liv – for eksempel om dåb, konfirmation, vielse, begravelse, bopæle fra folketællinger osv. Vær dog opmærksom på, at mange kilder endnu ikke er søgbare online, så det kan være at du skal møde fysisk op for at se arkivalierne.
Nedenfor finder du en liste over hjemmesider og databaser:

Ancestry Library – danske og udenlandske kilder

Er du logget på Gentofte Bibliotekernes internet kan du få fuld adgang til ancestrylibrary.com.

Denne database indeholder både danske og udenlandske kilder – som fx folketællinger og kirkebøger. Hvis du har en slægtning, der immigrerede over Atlanten, er der også mulighed for at finde personen i en passagerliste eller ansøgning om statsborgerskab.

Gå til Gentofte Bibliotekerne og Ancestry Library 

Link Lives – alle kilder samlet fra et helt livsforløb

Link Lives er en databasen (som stadig er under udvikling), hvor man kan søge i hele livsforløb fra 1787-1968. Her finder man flere kilder på én gang om den samme person. Databasen er en del af et tværfagligt forskningsprojekt mellem Københavns Universitet, Københavns Stadsarkiv og Rigsarkivet.

Gå til Link Lives 

Rigsarkivet - søg i samlingerne

Rigsarkivet har arkivalier fra institutioner i hele landet. Du kan både søge bredt i hvad der findes i deres samling, men også søge på enkelte afskrifter af arkivalier.
Der er blandt andet dødsattester for Gentofte i 1940, lister over kriminelle i forskellige fængsler og oplysninger om anonyme fødende kvinder og deres børn i Den Kgl. pleje- og fødselsstiftelses arkiv.

Gå til søg i samlingerne her

Gentofte Kommunes Vejviser

Gå til arkiv.dk: Gentofte Vejviseren

I Gentofte Kommunes Vejviser er der forskellige registrer.
I hus-registret kan man finde adresser i alfabetisk orden og se, hvem der har boet på adressen (ofte står navnet kun på ejendommens ejer).
I person-registeret kan man se navnene i alfabetisk rækkefølge.

Vejviserne er digitaliseret og gjort søgbare, i perioden fra 1896-1969, på arkiv.dk. Hvis du vil bladre i et fysisk eksemplar, står vejviserne også på Gentofte Lokalarkivs boghylder på Hovedbibliotekets førstesal. De strækker sig helt til 2013.

Hvis du ikke kan finde adressen, skal du være opmærksom på, om vejen eksisterede på det tidspunkt eller måske har skiftet navn. I bogen ”Veje i Gentofte”, som du finder i Gentofte Lokalarkiv, er der et alfabetisk register over vejene, og hvornår de blev til.

Folketællinger

Du kan finde folketællinger for Gentofte Kommune på Rigsarkivets hjemmeside.

Gå til Gentofte Kommunes folketællinger

I forhold til folketællingerne for byerne i Gentofte Kommune skal du være opmærksom på, at de findes under disse kategorier:

  • 1787-1890: Landdistrikter (Amt: København, herred: Sokkelund, sogn: Gentofte)
  • 1901-1925: København
  • 1930: Bylister
  • 1940: Gentofte

Kirkebøger

Du kan finde kirkebøger på Rigsarkivets hjemmeside

I forhold til kirkebøgerne skal du være opmærksom på, at sognene i Gentofte Kommune har skiftet i tidernes løb. Inden 1891 var alle sognene samlet under Gentofte sogn. Herefter begynder de at udskille sig:

  • Dyssegårds Sogn blev oprettet i 1938 (udskilt fra Vangede og Gentofte)
  • Hellerup Sogn (Københavns Amt) i 1901 (udskilt fra Gentofte)
  • Helleruplund Sogn i 1949 (udskilt fra Hellerup, Dyssegård og Gentofte)
  • Jægersborg Sogn i 1941 (udskilt fra Gentofte)
  • Maglegårds Sogn i 1918 (udskilt fra Hellerup og Gentofte)
  • Ordrup Sogn i 1901 (udskilt fra Gentofte), dog med hovedministerialbog allerede fra 1875-1891 og kontraministerialbog fra 1891-2003
  • Skovshoved Sogn i 1915 (udskilt fra Ordrup)
  • Vangede Sogn i 1931 (udskilt fra Gentofte).

Realregistre, skøde- og patentprotokoller, skifter

Skøde- og panteprotokoller blev i perioden 1683 til 1927 brugt til at register alle handler med fast ejendom.

Du kan søge i Rigsarkivets realregistre, skøde- og panteprotokoller her

Skifter er opgørelser over afdøde personers ejendele, værdier og arvinger. Rigsarkivet har bevaret skifteretternes skiftesager.

Du kan søge i Rigsarkivets skifter her

Hvis du vil søge efter Gentofte i disse dokumenter skal du se under:

  • Københavns Amts Nordre Birk

Brandforsikring

Brandforsikringerne beskriver bygningers udseende og anslåede værdi.

Du kan søge i Rigsarkivets brandforsikring her

Hvis du vil se i Brandforsikring for Gentofte Kommune skal du se under:

  • Københavns Amt og Branddirektoratet for Sokkelund og Smørum Herreder

Dødsattester

I dødsattesterne finder du oplysninger om den afdøde, såsom navn og stilling, bopæl og dødssted, dødsårsag og dødsdag.

Gå til Rigsarkivets dødsattester her

Hvis du vil søge i dødsattester for Gentofte Kommune, kan du se under:

  • Københavns Amts Nordre Lægedistrikt: Dødsattester (1876 - 1909) og Dødsattester for samtlige landsogne (1910 - 1915).
  • Københavns Amts Lægekreds: Dødsattester fra landsognene (1915 - 1919).
  • Sundhedsstyrelsen: Dødsattester, Øerne (1857 - 1915) --> Københavns Amts Nordre Lægedistrikt og København Amt Nordre (1875, 1876 og 1915).
  • Sundhedsstyrelsen: Dødsattester, Øerne (1915 - 1980) --> København, København Land og København Land Nordre Lægekreds og København Land Gentofte.

Lokale mandtalslister

Mandtalslisterne er udarbejdet til skatteopkrævning. Her kan man se alle husstandens beboere, børn under 18, om der var tjenestefolk, huslejen og ejerforhold.

Gentofte Lokalarkiv har mandtalslisterne fra 1895 til 1922. 

Mandtalslisterne finder du fysisk på lokalarkivet. Kontakt arkivet for at høre mere, hvis du er interesseret i at finde oplysninger i disse.

Villabyernes Avis

Efter man har dannet sig et overblik over en persons livsbegivenheder og bopæle, kan man også forsøge at finde ud af, hvordan en person var. Hvis man er heldig, er der nemlig skrevet om ham eller hende i avisen. På arkiv.dk har vi indscannet Gentofte Kommunes lokalavis Villabyerne fra 1906-1968 og gjort dem søgbare. På arkivet har vi desuden mange nyere udgaver af Villabyerne – kontakt os, hvis du mener, de kan være til hjælp i din søgning.

Gå til Villabyerne via arkiv.dk 

Mediestream - ældre aviser fra hele landet

Mediastream er en national avisdatabase, hvor du kan søge i gamle aviser. Hjemmefra kan du få fri adgang til alle aviser, som er ældre end 100 år. Og på Gentoftes biblioteker kan du få adgang til en større mængde yngre aviser.

Gå til mediestream

 

arkiv.dk

På arkiv.dk opdaterer vi løbende med scanninger af arkivets fotosamling. Du kan også finde fx dokumenter, der er registreret og som kan ses på arkivet. Måske er du heldig, at en slægtning viser sig blandt materialet?

Gå til Gentofte Lokalarkivs samling på arkiv.dk 

Historiske kort

Når man har fundet oplysninger om personerne, kan man se, hvordan byen, de boede i, så ud i sin tid. Til det findes en række hjemmesider med historiske kort. 

Gå til Historiskekort.dk 

Gå til Historisk Atlas 

Gå til Det Kgl. Biblioteks samling af historiske kort 

På hjemmesiden krak.dk, kan man se et hybridkort, der kombinerer et nutidigt luftfotograferet kort med et luftfotograferet kort fra 1954:

Gå til krak.dk 

På Digdag.dk kan du søge på dobbeltkort, sammenligne administrative inddelinger, som sogn, kommune og amter og f.eks. finde ud af hvordan sognene fordelte sig i 1852:

Gå til digdag.dk

Byggesagsarkiv

I det online byggesagsarkiv kan du finde gamle byggesager. Fx tilladelser til nyopførelser, tilbygning eller kloakering.
Her har du mulighed for at finde byggesagsarkivet over dit eget eller måske dine bedsteforældres hus. Skriv blot en adresse i søgefeltet.

Gå til Byggesagsarkivet